Ötven százalékkal nőtt az Androidos kártevők száma

Tavaly, 2015-ben 50 százalékkal több Androidos kártevőt regisztrált a “G Data” – német vírusvédelmi cég -, mint 2014-ben, az idén pedig szerintük további fenyegetések várhatók.

Az Androidos telefonok, phabletek és tabletek 80 százalékán úgy néz ki, hogy biztonsági réseket tartalmazó, elavult operációs rendszer található. A talált kártevők alapján nagyon nagy szükség lenne a verziók folyamatos frissítésére.

A G Data szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy az Android operációs rendszer esetében nem a fejlesztő, a Google, hanem a telefongyártók adják ki hozzá (egy-egy adott telefontípushoz) a frissítést, ami esetenként lassan megy, valamint az új frissítések sokszor sajnos nem elérhetőek a régebbi készülékekhez.

A vírusvédelmi cég úgy véli, hogy az Androidos eszközök idén három fő problémával is szembesülhetnek:

  1. egyrészt a nem megbízható forrásból vásárolt készülékeken már előre telepített kártevő bújhat meg. Például 2015-ben a Lenovo, a Xiaomi és a Huawei azon készülékeinél, melyek nem márkakereskedésből, hanem ismeretlen disztribútoroktól származtak, azonosítottak ilyen kémprogramokat.
  2. Emellett, mivel egyre több eszköz épül az Android operációs rendszerre, növekszik az egyes biztonsági résekhez kapcsolódó kockázatok száma is. Ugyanis az Androidos okos készülékeken tömegesen gyűlnek az azzal visszaélni szándékozók számára értékes felhasználói adatok.
  3. További fenyegetés a komplex banki trójai megjelenése. A G Data szakemberei szerint tovább fog növekedni azon kártevők száma, amelyek az azonos felhasználóhoz tartozó windowsos gépet és Androidos telefont egyszerre fertőzik meg, és így megszerzik a banktól az SMS üzenetben érkező aláíró jelszavakat is.

Vigyázzunk hát és lehetőség szerint tartsuk frissen a szoftvereinket!

Ötven százalékkal nőtt az Androidos kártevők száma

Telo Admin

Szerző: Telo Admin

Oszd meg ezt a bejegyzést

Minden vélemény számít. A Tiéd is! :)