Mobiltelefonok és a tinédzser

Mobiltelefonok és a tinédzser

Egyre inkább növekvő tendencia a 18 év alatti gyermekek mobiltelefon-használata. Nem árulunk el ezzel nagy titkot, ugye?

Kutatások szerint az Egyesült Államokban ma a gyerekek 80 százalékának van saját mobiltelefonja. Ez a szám elképesztő, és nem meglepő módon növekszik. Ráadásul ezzel egy addiktív eszközt kapnak kézhez gyermekeink.

Jelenleg túl kevés időt töltünk azzal, hogy a gyerkőcök mit tesznek egy mobillal. Kivel beszélnek, kinek küldenek sms-t és kinek küldenek fényképeket. Rejtélyessé válnak, amint megengeded, hogy saját mobiltelefonjuk legyen.

Természetesen minden fiatal más, és vannak, akik nagyon felelősségteljesen használják telefonjaikat. De ahhoz, hogy gyermekeink biztonságban legyenek, emlékeznünk kell arra, hogy elszámoltathatóak legyenek, és meg kell tanítanunk nekik, hogy felelősséget vállaljanak tetteikért.

Sok tini például olyan magasra emelte a szülei mobiltelefonszámláját, hogy el kellett kobozni tőle a telefont.

De a kulcs az, hogy megállítsuk a problémát, mielőtt az megtörténne.

A kulcs a korlátok felállítása és a részvétel. Tudd, kivel beszélgetnek gyermekeid. Határozz meg pontos szabályokat arra vonatkozóan, hogy mikor használhatják telefonjaikat. Tudd, kinek küldenek képeket, és milyen képeket küldenek.

Ugyanez a szöveges üzenetekkel.

És emelett légy határozott, de konzekvens és igazságos is vele szemben.

Még egy dolgot meg kell fontolnunk: vajon szeretnénk-e, ha nagyobb gyermekeink használnák a telefonjukat járművezetés közben. Jármű alatt ugye nem csak a személygépkocsit értjük.

Évente sok száz gyerek hal meg közlekedési balesetben (az USA-ban ezt 6 és 10 ezer közé teszik), és a jelentések szerint a tizenévesek 48 százaléka telefonál vezetés közben.

Gyermekeink biztonságának megőrzésének kulcsa a tájékoztatás.

Megtekintés:
1744
Rovat:
Ajánlott